oturma izni + kefil


 

Türkiye'de ikamet izni başvurusu

 

Vize veya vizeden muafiyetle Türkiye'ye gelen yabancı uyruklular, Türkiye'de en fazla 30, 60 veya 90 gün kalabilirler. Verilen süreden daha uzun süre kalmak isteyen yabancılar, Türkiye'de ikamet izni almakla yükümlüdürler.

 

Türkiye’de ikamet izni:  

2015 de bilmeniz gereken her şey:  

18 Mayıs 2015 tarihinden geçerli olmak üzere, ikamet izninin tek bir tıklama ile uygulanması veya yenilenmesi!

  

İlk olarak çevrimiçi başvurudaki belgeleri doldurmanız gerekir:

1.Geçerli bir turist ya da ikamet izni / çalışma izni

- Pasaportunuz, talep ettiğiniz iznin son kullanma tarihinden en az 60 gün boyunca geçerli olmalıdır. Uzun süreli ikamet izni hariç).

2. Web sitesine yüklemek için biyometrik bir vesikalık fotoğraf.  

- Evde kendiniz de fotoğraf çekebilirsiniz. Fotoğrafın net bir şekilde görülebildiğinden emin olmanız yeterlidir. (Fotoğrafın "biyometrik hale getirilmesi" için, açıklamada yazan şartları kontrol edin lütfen.)  

- Bu fotoğrafın son 6 ay içerisinde çekilmiş olması gerekiyor.  

- Bu fotoğraf, başvurunuzu yapmak için diğer gerekli belgelerle birlikte gönderdiğiniz fotoğraflarla aynı olmalıdır.  

3. Pasaportunuz ve varsa ikamet izniniz (referans için).  

4. Pasaportta bilgileri/fotoğraflı sayfanın ve vizenizin ülkeye son giriş gününü belirttiği sayfanın fotokopileri.  

5. Bir Türk bankası tarafından düzenlenen 12 aylık bir süre içinde aylık 500, - €, yani kişi başına 6.000, - € sermaye kanıtı  

6. Çevrimiçin doldurduğunuz formun bir çıktısı.  

7. Sağlık sigortasının kanıtı. Sağlık sigortasını, ikamet tezkeresi için ihtiyacınız olduğu süre boyunca Türkiye’den alabilirsiniz.  

8. İkamet adresinizin kanıtı. Bunun için ev sahibiniz ile sizin aranızda imzalanmış sözleşmenin bir suretine ihtiyacınız var. Bu suret Noter tasdikli olmalıdır. İkinci kiracıysanız, oda arkadaşınız ile Noter ya da yerel "Muhtar" ya da "Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü"ne kayıt yaptırmanız gerekiyor ve buradan aynı zamanda adresinizi doğrulayan bir yazı alacaksınız.  

İkamet İzni ilk Başvuru  

- Uzun süreli ikamet iznine başvurursanız, şartları yerine getirdikten sonra, ilk başvuru seçeneğini kullanmalısınız.  

- Eğer bu ilk başvurunuzsa, ofise gitmek için randevu almanız gerekir.  

- Yenilemek istiyorsanız, randevu almanıza ve ofise gitmenize gerek yoktur. Tüm işlemlerinizi online olarak ve posta ile yapabilirsiniz 

Başvuru sahipleri, turist vizesi sona ermeden önce İkamet İzni (RP) başvurusunda bulunmalıdır. 

1. DGMM (Göç İdaresi Genel Müdürlüğü) Web sitesini www.goc.gov.tr ziyaret edin (gerekirse dil seçeneği olarak Almancayı seçin)  

2.E-İkamet (e-Residence) üzerine tıklayın  

3. Çevrimiçi başvuru formunu doldurun.  

  - Mevcut bir ikamet iznini uzatmak için STRP'yi, Aile İkamet İzni için (FRP) veya Öğrenci için (SRP) seçin. Diğer tüm vakalar için "ilk girişi" seçin.  

- İkamet izni türünü seçin. (Uzun süreli ikamet iznini yalnızca "mavi defteriniz" varsa kullanılabilirsiniz.)  

- Tüm ayrıntıları doldurun (kırmızı ile işaretli alanların doldurulması zorunludur, siyah alanlar  isteğe bağlıdır).  

 - Bir sonraki aşamada, hazırladığınız belgeler sizden istenecektir.  

- Tarih ve saat ile bir randevu seçin.  

- Başvurunuzun ekranda onaylandığını göreceksiniz. Ekranda bir başvuru referans numarasıdır göreceksiniz.  

Mümkünse bu numarayı yazdırın. Ayrıca "Başvuru Belgesi İkamet İzni" bağlantısını da tıklamanız gerekir.  

4. Gerekli tüm sertifikaları hazırlayın. Yenileme veya ilk başvuru için gittiğinizde hazır bulundurun.  

5. Gerekli sertifikalarla Göç İdaresi Genel Müdürlüğü'nü ziyaret edin.  

6. Uygulamanın değerlendirilmesine dikkate alın. Eksik bir belge varsa, eksik belgeyi ibraz etmek ve başvuruyu göndermek için 30 gününüz vardır. 30 günün sonunda eksik belgeler ibraz edilmediyse, başvuru geri çekilir ve bu da bir ceza ödemesine yol açacaktır.  

7. Başvurunuz kabul edildiği takdire, başvuru belgelerinizin kaydedildiğine dair kanıt alacaksınız. İkamet izniniz 90 gün içinde Türkiye posta sistemi ile Türkiye'deki ikamet adresinize gönderilecektir.  

8. Gönderi, Postane (PTT) tarafından bir barkod numarası ile gönderilir. Bu barkod numarası ile teslimat durumunu takip edebilirsiniz.  

- İkamet izni başvurunuz başarısız olursa, DGMM (Göç İdaresi Genel Müdürlüğü) sizinle irtibata geçecektir.  

- Başvurunuz online sistemde onaylandıktan sonra, yasal olarak  son kullanma tarihine kadar Türkiye’de kalabilirsiniz.  

 

Türkiye de İkamet izinin uzatılması  

İlk 5 adımı izleyin (ilk başvurular için olduğu gibi), sonra:  

Başvurunuzu, yaşadığınız şehirdeki Göç İdaresi Genel Müdürlüğüne posta / kurye ile gönderin.